Brave browser – security & privacy

Brave este un nou browser care rivalizeaza cu Chrome si Firefox si care promite sa fie "privacy & security oriented". Echipa este condusa de nume mari din industria IT precum Brendan Eich, inventatorul JavaScript, co-fondator si fost SEO Mozilla.

Brave este OpenSource si se bazeaza pe Chrominium astfel incat oricine poate realiza un audit al codului sursa.

Browserul a aparut ca o necesitate de a proteja identitatea si profilul utilizatorului. Se stie deja ca marile corporatii, publisheri si advertiseri urmaresc si salveaza date confidentiale ale utilizatorului si realizeaza profile comportamentale astfel incat ulterior sa-i vanda acestuia produsele din aria sa de interes.

Cred ca fiecaruia i s-a intampla ca dupa ce a cautat de exemplu o tableta, in urmatoarea perioada sa primeasca pe toate canalele media reclame si oferte cu tablete.

Exista de asemenea informatii ca aplicatiile de tip BlockAd au vandut date ale utilzatorilor diferitelor companii.

Piata datelor personale valoreaza miliarde de dolari, iar Brave vine cu o noua abordare folosindu-se de tehnologia blockchain.

Deoarece fara reclama multe site-uri si servicii nu pot exista (trebuie platite facturi, salarii etc), utilizatorul va alege el ce tip de reclama doreste sa vada sau din ce arie de interes. Iar pentru a fi motivat in a nu bloca ad-urile, userul va fi recompensat cu o moneda virtuala numita BAT (Basic Attention Token) care exista pe platforma Ethereum si care poate fi oricand schimbata pe alte monede virtuale gen Bitcoin sau in bani conventionali (fiat money). Cu alte cuvinte utilizatorul este cel care alege ce reclame urmareste si va fi platit pentru aceasta.

Brave si BAT reprezinta o aplicatie blockchain.

Blocand multe reclame si continut neadecvat Brave consuma mai putine resurse si este mai rapid existand inclusiv teste care dovedesc acest lucru. 

Browserul Brave poate fi downloadat pt. toate sistemele de operare: Windows, Linux, Android sau iOS.