Ce este Ethereum? Ce sunt Smart Contracts?

Despre Ethreum si Smart Contracts

Dupa cum spuneam in articolul precedent, Blockchain reprezinta o baza de date globala, distribuita, descentralizata si imutabila care contine tranzactii criptografice sau alt tip de informatii digitale. Aceasta este tehnologia care sta in spatele Bitcoin, cea mai cunoscuta moneda criptografica.

Tehnologia devine cu adevarat disruptiva putand schimba radical economia asa cum o cunoastem noi acum, atunci cand pe blockchain in locul tranzactiilor Bitcoin salvam aplicatii. 

Aceste aplicatii poarta denumirea de Smart Contracts si sunt de fapt programe care se auto-executa atunci cand anumite conditii sunt indeplinite. Orice relatie de business sau comerciala poate fi reprezentata intr-un smart contract.

Acesta noua paradigma aduce beneficii spectaculoase in comparatie cu contractele clasice sau digitale (legacy).

 

Dintre avantaje as putea enumera doar cateva:

– contractele pe hartie au nevoie de timp pentru a fi transmise partilor, iar cele digitale sunt nesigure si usor de falsificat motiv pentru care nu sunt acceptate in multe jurisdictii

– nimeni nu garanteaza executarea contractului clasic, iar daca o parte isi incalca promisiunea instanta este singura solutie unde se poate rezolva. In cazul unui smart contract instanta de judecata este eliminata deoarece contractul odata agreat de parti se va auto-executa nemaiputand fi oprit atunci cand conditiile s-au indeplinit

– un contract legacy prespune de multe ori un intermediar, un notar sau avocat

   

Ethereum este cea mai cunoscuta platforma pentru smart contracts.  Este asemanator unui computer global, blockchain-ul Ethereum fiind distribuit pe zeci de mii de calculatoare, fiecare avand o copie a tuturor contractelor inteligente. 

Cateva proprietati Ethereum:

– a fost dezvoltat de Vitalik Buterin la doar 20 de ani

– este OpenSource

– este turing-complete (se poate programa orice fel de aplicatie, se poate abstractiza orice concept). La cel cum sunt si C/C++, Java sau Python

Solidity este limbajul de programare special creat pentru dezvoltare de Smart Contracts pe Ethereum

– Ether (ETH) este moneda virtuala folosita in cadrul acestui ecosistem pentru plata deploymentului contractelor inteligente pe blockchain si minarea (includerea) acestora in blockchainul Ethereum. Valoarea de piata ETH este de peste 100 miliarde $.

Tehnologia are capacitatea de a revolutiona industrii deoarece practic elimina intermediarul care garanteaza executarea contractului. Intermediarul este banca, notarul, avocatul, platforma de rezervari hoteluri sau vacante precum Booking.com sau Airbnb, platforme pentru inchiriat masini precum Uber sau folosite pentru shopping online. 

In acest moment marile corporatii  investesc masiv in technlogia blockchain indiferent ca vorbim de Ethereum sau de platforme blockchain private, propriatare. Enterprise Ethereum Alliance este o organizatie din care fac parte companii de top din diferite domenii precum BP, Cisco, Intel, IBM, ING, Microsoft sau Mastercard  si care impreuna cerceteaza si participa la dezvoltarea platformei Ethereum.   

 

Voi da doar cateva exemple prin care doresc sa arat impactul contractelor inteligente in viata noastra:

 

1. Suedia intentioneaza ca pana in 2020 sa digitalizeze cadastral in Blockchain la nivel national toate proprietatile imobiliare, schimburile de proprietati, precum si alte informatii de carte funciara.

In momentul in care cineva doreste sa afle proprietarul unei locuite sau daca aceasta are vreo sarcina precum ipoteca atasata, va face o simpla interogare in Smart Contract si va primi informatia pe loc. Fara drumuri la cartea funciara, timp de asteptare sau taxe. 

Daca un proprietar va dori sa vanda o locuinta, va crea un smart contract cu informatii despre locuinta pe care o detine precum si cu suma ceruta. Oricine poate apela o metoda a contractului precum Buy() care automat verifica soldul contului cumparatorului, transfera proprietatea de la vanzator la cumparator, noteaza noul proprietar in blockchainul cadastral national si transfera suma de bani dintr-un cont in altul. Aceata operatie se realizeaza instant, costa extrem de putin sau chiar deloc, este 100% sigura si imutabila si nu necesita un intermediar precum un notar.

2. Dubai doreste lansarea propriei monede digitale care sa inlocuiasca dirhamul national. Chiar daca va fi reglementata de banca centrala, orice transfer se va realiza peer-to-peer fara o banca intermediara, taxe sau timp de asteptare, folosind o simpla aplicatie.

3. Estonia, una dintre cele mai dezvoltate tehnologic tari din lume, a dezvoltat proiectul e-residency bazat pe Blockchain prin care orice cetatean din UE poate solicita rezidenta electronica estoniana (e-resideny). Procesul costa 100 Euro, se realizeaza 100% online (ma putin ridicarea permisului de la ambasada) si da acces la infiintarea de companii estoniene, plata taxelor si impozitelor in Estonia si accesul la tot ecosistemul tehnologic estonian care este extrem de avansat, predictibil si lipsit de birocratie (intreaga interactiune cu statul se realizeaza online). 

4. Internet Of Things (IoT). Relatiile dintre echipamente vor fi guvernate de smart contracts. Urmatorul scenariu inimaginal in prezent va avea loc in doar cativa ani.

Dorim sa plecam la serviciu, iar in loc sa folosim masina proprie (care este nefolosita 95% din timp, iar noi platim 100% pentru aceasta) , deschidem o aplicatie care interactioneaza cu un smart contract prin care noi am cumparat doar 5% dintr-o masina si deci suntem proprietari pentru cat folosim. Acesta este un concept mai larg numit "assets tokenizing".

O metoda a Smart Contractului cauta automobilul (care este fara sofer, se conduce singur) corespunzator ales dupa criteriile dorite, il rezerva pentru o perioada de timp si il trimite la locatia in care ne aflam. Acelasi smart contract va guverna intreaga interactiune dintre noi si masina inteligenta sau dintre masina inteligenta si alte echipamente sau automobile de pe drum: incarcarea bateriei, plata taxelor de drum, rezervarea pentru urmatorul proprietar etc.   

Contractele inteligente ne vor influenta radical viata in viitorul nu foarte indepartat. Putem considera acesta tehnologie, o tehnologie din secolul 22 care intamplator a picat in secolul 21.

Poti participa la aceasta revolutie prin implicare, prin educatie, sau poti asista pasiv cum lumea se schimba. 

Crystal Mind Academy organizeaza incepand cu luna Februarie 2018 singurul curs de Criptomonede si Programare Blockchain (Ethereum si Solidity) din tara. Cursul este dedicat in special programatorilor, dar si antreprenorilor sau managerilor IT care doresc sa patrunda in lumea Blockchain. Totul la un pret extrem de mic raportat la ce inseamna aceasta tehnologie si ce potential are.