sqlite – cel mai folosit sistem de baze de date din lume

sqlite este cel mai folosit sistem de baze de date relationale din lume. Conform producatorului este mai folosit decat toate sistemele de baze de date relationale la un loc, iar alaturi de zlib, libpng si libjpeg se alfa in top 5 cele mai implementate librarii software. Intalnim sqlite in orice telefon mobil Android sau iPhone, in orice Mac sau Windows 10, in orice browser precum Firefox, Chrome sau Safari, in Skype, iTunes, Dropbox, in toate device-urile Apple, pe aeronavele Airbus A350, pe majoritatea sistemelor multimedia ale autoturismelor produse in ultimii ani etc.

Avantaje sqlite:

este "stand-alone" si "self-contained": nu are nicio dependinta in afara de cateva librarii C, poate astfel rula pe orice sistem de operare sau platforma, iar intreaga librarie se poate incapsula intr-un singur fisier sursa C care poate fi foarte usor compilat. Fisierul sursa C contine peste 180.000 linii cod si are peste 6 MB. Intreaga baza de date se gaseste intr-un singur fisier.

este serverless: nu ruleaza client server, nu exista procese care sa comunice intre ele prin tcp/ip sau socket. Procesul care doreste sa acceseze baza de date citeste si scrie direct in fisierul db de pe disk. Nu exista asadar un proces care trebuie instalat, configurat, managed sau troubleshoot

este zero-configuration: sqlite nu trebuie instalat inainte de a fi folosit, nu exista setup. Niciun proces nu trebuie pornit si nu exista niciun fisier de configurare. Este de obicei embedded in aplicatia finala.

 

Sqlite se recomanda a se folosi in urmatoarele situatii:

1. Internet of Things & Embedded Devices Deoarece nu necesita o administrare si urmarire speciala poate rula fara interventia umana in telefoane mobile, Smart TV, game consoles, camere digitale, smart watches, automobile, drone, device-uri medicale, roboti etc.

2. Websites In general din analizele efectuate web site-urile cu mai putin de 100.000 vizitatori pe zi pot folosi fara probleme sqlite.

3. Data Analysis Datorita formatului portabil seturi mari de date pot fi analizate folosind scripturi si apoi transferate catre alte aplicatii enterprise.

 

Instalare sqlite3 pe Ubuntu:

sudo apt-get update
sudo apt-get install sqlite3 libsqlite3-dev sqlitebrowser

 

Creare baza de date

Se executa comanda:

sqlite3 database_name.db

 

Daca fisierul baza de date nu exista va fi creat, iar daca exista se deschide o conexiune cu baza de date.

stud@stud-vb ~ $sqlite3 mydatabase.db
SQLite version 3.11.0 2016-02-15 17:29:24
Enter ".help" for usage hints.


sqlite> CREATE TABLE countries (id integer, name varchar(30), president varchar(30));


sqlite> INSERT INTO countries VALUES(1, "France", "Emmanuel Macron");


sqlite> select * from countries;
1|France|Emmanuel Macron
sqlite> delete from countries where id=1;
sqlite> select * from countries;

 

Afisare tabele din baza de date:

sqlite> .tables
countries

Vrei sa inveti mai multe despre baze de date, limbaje de programare, sisteme de operare sau retelistica? Te asteptam la cursurile organizate de Crystal Mind Academy.